در صورتی که بر اساس تشخیص پزشک به درمان با نوروفیدبک نیاز پیدا کردید و یا اینکه ارتقا عملکرد فردی با نوروفیدبک از گزینههای مورد علاقه شماست، احتمالاً به این فکر میکنید که تعداد جلسات نوروفیدبک چقدر است؟ و فرایند درمان و پیشرفت ذهنی با نوروفیدبک در طی چند جلسه و چه مدت زمانی طول میکشد؟ در این مقاله به طور کامل به بررسی این موضوع میپردازیم.
پیش از مطالعهی این مقاله، شما به پیشنیاز ذهنی دربارهی نوروفیدبک نیاز دارید. مقالات زیر به شما در آشنایی با نوروفیدبک کمک میکند:
تنظیم مغز با نوروفیدبک
نوروفیدبک یک درمان نیست، بلکه نوعی یادگیری است. بهترین روش برای مواقعی که ناهماهنگی برای مغز پیش میآید، خود تنظیمی است. نوروفیدبک نیز روشی است که توسط آن به مغز آموزش میدهند چگونه عملکرد خود را بهبود دهد و دوباره خود را به حالت نرمال برگرداند.
در نتیجه به طور واضح میتوان گفت دستگاه نوروفیدبک وسیلهی کمکی برای بهتر کردن عملکرد مغز و رفع مشکلات آن است.
بنابراین چون این روش نوعی آموزش است، تعیین تعداد جلسات نوروفیدبک به عوامل مختلفی بستگی دارد. در ادامه با این عوامل آشنا میشویم.
عوامل تعیین تعداد جلسات نوروفیدبک
برای تعیین دقیق زمان و تعداد جلسات درمانی توسط درمانگر عوامل مختلفی در نوروفیدبک مؤثر است. در این روش مانند همه یادگیریها تفاوتهای فردی نقش مهمی دارد.
به عنوان مثال برخی افراد سریعتر و برخی دیرتر یاد میگیرند. علاوه بر تفاوتهای فردی، شرایط محیطی شدت بیماری موجود نیز در تعیین طول مدت درمان مؤثر است.
شدت مشکلات دیده شده در QEEG یا همان نقشهبرداری مغز که روشی برای ثبت دقیق پراکندگی و آرایش امواج مغز قبل از شروع نوروفیدبک است، نیز میتواند نشان دهندهی تعداد احتمالی جلسات باشد.
برای بهتر کردن نتایج حاصل از درمان و پایداری بیشتر آثار درمانی، تعداد جلسات باید در حدی باشد که درمان تکمیل شود و تغییرات به وجود آمده در مغز حک شوند و به شکل عادت در آیند.
تعداد جلسات نوروفیدبک
سیر درمان در نوروفیدبک و بیوفیدبک به دلیل آموزشی بودن آهسته و تدریجی است و تحقیقات روانشناسی و جلسات مشاوره روانشناسی نشان میدهد که جلسات درمانی روش نوروفیدبک برای اختلالات مختلف متفاوت است.
مغز شما لازم است در مدل صحیح امواج مغزی، شرطی شود و از روش قدیمی و اشتباه خود فاصله بگیرد. اما در بعضی از اختلالات مثل سردردهای میگرنی تأثیر خود را سریعتر نشان میدهد.
با این اوصاف تعیین دقیق تعداد جلسات نوروفیدبک از قبل ممکن نیست. اما معمولاً تعداد جلسات بین ۱۰ تا ۸۰ جلسه طول میکشد. کمترین تعداد جلسات نوروفیدبک برای بهبود را تا ۱۰ جلسه برای بیمار در نظر میگیرند.
به طور متوسط نیز ممکن است حدود ۲۰ جلسه برای هر بیمار تعیین شود. به هر حال تعداد جلسات باید به حدی باشد که درمان تکمیل شود. نصفه رها کردن جلسات تمام زحمتهای شما را به هدر میدهد.
دکتر ربینر ۲۰ تا ۴۰ جلسه را برای درمان اختلال بیش فعالی و کمبود توجه پیشنهاد کرده است.
توصیه میشود فاصله جلسات نوروفیدبک حداقل ۲ تا ۳ جلسه در هفته باشد. مدت معمول جلسات ۳۰ تا ۵۰ دقیقه است که در طی آن میتوان از دستورالعملهای متعدد نیز استفاده کرد و ممکن است در برخی از موارد کمی طولانیتر و یا کوتاهتر باشد. به طور متوسط دوره درمان نوروفیدبک ۷ تا ۱۵ هفته است.
این روش از ۱۰ تا ۸۰ جلسه توصیه میشود. فاصله جلسات از دو تا سه جلسه در هفته پیشنهاد میشود. بدیهی است که مستمر بودن جلسات نقش اساسی در روند بهبودی و بالا بردن توجه و تمرکز مراجع خواهد داشت.
مرکز توسعه نوروساینس آمریکا بهترین میزان انجام نوروفیدبک را هفتهای دو تا سه بار بیان کرده است.
بر اساس نظر مؤسسه پژوهشهای نوروفیدبک ویرجینیا آمریکا ۱۵ جلسه برای درمان و بهبود افراد معمولی، و ۲۰ تا ۴۰ جلسه برای اختلالات و درمانهای خاص استفاده میشود و باید بر اساس بهبود بیمار تشخیص داده شود.
تعداد جلسات نوروفیدبک برای هر سن
تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان در نوروفیدبک (با توجه به رده سنی)
طول درمان در نوروفیدبک برای کودکان: ۳۰ تا ۴۰ جلسه
طول درمان در نوروفیدبک برای بزرگسالان: ۲۰ تا ۳۰ جلسه
طول درمان در نوروفیدبک برای بهبود عملکرد: ۱۵ تا ۲۰ جلسه
از چه زمانی میتوان تأثیر درمان در نوروفیدبک را مشاهده کرد؟
با گذشت زمان، نتیجه آموزش ذهن شما توسط نوروفیدبک به تدریج مشاهده میشود. تحقیقات نشان میدهد اولین تغییرات مشهود در بیماران بین جلسه ششم تا دهم اتفاق میافتد. اثر درمان هم معمولاً بعد از جلسه دهم به طور محسوسی در برخی از بیماران دیده میشود.
فرد معمولاً چون در جریان درمان تدریجی قرار میگیرد، احساس میکند که روند کند پیش میرود. در حالی که نقشه مغزی و بررسیها نتایج خوبی را نشان میدهد. درمانهای بیشتر از ۲۰ جلسه، اطرافیان نیز تغییرات او را مشاهده میکنند و فرد نیز درمان میشود.
معمولاً اگر تا جلسه هشتم فرد هیچ تغییری گزارش ندهد و مشاور روانشناس و درمانگر تغییری نبیند. جلسات مشاوره و درمان قطع میشود. مطالعات روانشناسی نشان میدهد روش درمان با نوروفیدبک در ۱۵% افراد جواب نمیدهد. روش درمان نوروفیدبک برای افراد ۶ تا ۶۰ سال توصیه میشود.
روش درمان در نوروفیدبک برای چه افرادی مناسب نیست؟
مطالعات نشان میدهد که درمان با نوروفیدبک برای برخی افراد مناسب نیست. مثلاً برای این افراد یا تأثیرگذار نیست و یا تأثیر منفی دارد. در زیر لیست افرادی که معمولاً درمان با نوروفیدبک برای آنها مؤثر نیست نشان داده شده است:
- عقب ماندههای ذهنی
- افراد دارای اختلالات شخصیت به ویژه: ضداجتماعی / مرزی / پارانوئید
- اختلالات سایکوتیک
- کسانی که ترس از تکنولوژی دارند.